fredag 17 september 2010

Gamla lador och prickig helg!

Hej!
Här kommer mitt inlägg om våra fina lador som vi har på gården. Båda är från 1800-talet och vi har köpt dem av en bonde här i närheten och flyttat dem till vår gård. Vi använder den ena som redskapslider och den andra är fylld med ved.
Inne i den ena ladan finns årtalet 1879 inristat i en stock. Otroligt att de klarat av över 130 år i väder och vind, men visst syns det på stockarna att de har många år på nacken. Tycker de är så fina med sin gråa patina. De understa stockarna har vi förnyat, för de hade blivit dåliga med åren. Gubben är ju älgjägare och har börjat använda ladorna för att spika upp älghorn på. Seden bland älgjägarna är ju att skytten som fäller älgen får hornen. Hans stora trofé en 11-taggare har han inte velat sätta upp här, utan den är under övervägande ännu vart den ska komma. Jag är inte så förtjust i tanken att den ska komma in i huset nånstans.
.
Storasyster hade ju feber igår utan anledning. Imorse när hon vaknade såg vi anledningen: Hon har fått vattkoppor! Stackaren! Ändå är jag glad att hon äntligen drabbats, för själv hade jag vattkoppor som 21-åring och sjukare än jag var då har jag aldrig varit!
Det blir en prickig helg med andra ord när vi får försöka roa oss här hemma så gott det går. Sen får vi väl vänta på när det blir lillasysters tur att bli prickig!

(TattyTeddy-bild lånad från nätet)
.
Krya på dig gullet mitt!
.
Er vill jag önska en riktigt fin helg!
.

12 kommentarer:

Nette Cecilia sa...

Prickig helg på er ,jag minns att jag hade röda hund som 17åring o det var inte roligt alls.Dom slipper nog lättare undan dom små,ladorna är jättefina .Min gubbe är också älgjägare så vi har sådana trofer vi också,Nette

Livet på Vestergård sa...

Fina lador! Jag kan förstå att du inte är så pigg på att ha trofeérna inomhus :)
Det är nog bra att få vattkoppor när man är liten. Jag hade det som 18-åring och har nog aldrig varit så sjuk någongång före eller efter.
Hoppas att det går fort över i alla fall.
Kram Kicki

Anelias hantverk sa...

Lador är så vackra och så bra ni tagit vara på så gamla fina och renoverat dem, så håller de sig länge än! Hoppas lilltösen kryat på sig!
Ha det bra!

Moster och jag sa...

Vilka härliga bilder med lador.
Hoppas inte ni har en riktig kliande helg. Men visst är det bra att få vattenkoppor medan man är yngre.
Bara att vänta på lillasyster tur nu då.
Ha en skön helg! Kram Maj-Gun.

alegni sa...

jag gillar också lador! vi har en här hemma som lider och en på stugan. båda är byggda av makens förfäder i tiderna.
jag håller med dig om jakttroféerna - de passar nog bättre utomhus ;)
hoppas lillan tillfrisknar snart. vattkoppor är inte kul. våra pojkar fick en jul förstörd p.g.a. den åkomman för ett antal år sedan.

Gunilla sa...

Vilka fina lador och de kommer ju till användning när ni har dem på gården.

Vattkoppor är ju inte så roligt att få men det är ju bra att ha gjort bort det .

Ha en riktigt fin vecka

Kram/Gunilla

Gudrun sa...

Vilka läckra byggnader ni skaffat till er gård.
Välkommen till min tävling och min blogg. ;)
Vattkoppor är inte roligt men det är som du säger, det är bra att de får det när de är små.
Önskar dig en fin kväll.

Snäckskalsdalen. sa...

Oh ja, vattenkoppor är bra att få undanstökat. Jag hade det som kanske 9-10 åring och då pillade jag bort kopporna, lade en och en i tejp, liksom kapslade in dom, och så skickade jag dom till mina kompisar.......undrar ibland var barn får allt ifrån...

Era lador är så vackra, så vackra, vi byggde ju nytt hus för sådär 4 år sedan men egentligen var det ett timmerhus vi ville ha, men det ville inte kommunen så fick ett vanligt hus. Och vi älskar vårt hus, men högst upp på önskelistan står fortfarande ett timmerhus!
Så fantastiskt vackert och levande!

Agneta kram

Louise sa...

Vilka vackra lador ni har på gården! Så fin grå patina på stockarna!!

Marie//Tekla Maräng sa...

Så fina lador ni har. Fint att dom kommer till användning och tänk om dom kunde tala.
Hoppas att vännen är bättre i från vattkopporna.
Roligt att du vill vara med i min utlottning.
Ha det gott:)

Black Iris sa...

Åh vilka underbara gamla lador.
När min pappa byggde vår Jämtlandsstuga tältade vi en hel sommar inne i en sån här lada och jag minns det som en underbar spännande sommar.

Kram Maidi

Mammasblommor sa...

Så fina ladorna är! Härligt att kunna ta tillvara såna fina gamla byggnader! Vattkoppor är inte trevligt men bra att barnen får det när de är små, så mycket lindrigare då! Hoppas lilltjejen blir snabbt bra!
Ha en trevlig helg!
Kram / Margot