tisdag 31 augusti 2010

En eftermiddag i köket

Visst börjar det bli lite råkallt om kvällarna nu. Vi har fyllt vår nya vedkorg med ved och snart får vi börja mysa framför spisen igen. Jätteskönt med sådana höstkvällar då man får kura ihop sig under en filt, tända ljus och eld i spisen.
Gårdagen tillbringade jag i köket istället för att städa. Jag har inte bakat ett enda dugg under hela sommaren med undantag av en tårta till midsommaren. Här följer lite av det jag gjorde igår.
.
Först blev det hemlagad musli. Mycket billigare, godare och hälsosammare än de du köper i butikerna. Som alltid på hösten blir vi hälsosamma av oss och tänker mer på vad vi stoppar i munnen. Jag har tagit vanan att dricka två glas vatten innan måltider, eftersom det lär vara
bevisat den bästa metoden att gå ner i vikt. :-) Sedan äter jag hemlagad musli varje morgon med den så reklamerade yoghurten i grön förpackning. Måste säga att den faktiskt funkar bra för magen.
.
Musli
6 dl rågflingor
2 dl vetekli
2 dl vetegroddar
1 dl linfrön
2 dl solrosfrön
2 dl nötter eller mandlar
0,5 dl fruktsocker
.
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka nötterna eller mandlarna och blanda i en skål tillsammans med övriga ingredienser. Bred ut allt i en långpanna och duscha lätt med en blomsterspruta eller stänk med blöta händer. Rosta i ugnen ca. 10 min och rör om emellan så muslin inte bränns.
.
Sedan blev det brödbak. Nu blev det ett GI-bröd som är jättegott och enkelt.
.
Havrebröd i långpanna
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk olja
2 msk linfrön, krossade
0,5 dl solrosfrön
1 tsk salt
2 dl havregryn
4 dl havrekli
4 dl grahamsmjöl
2-4 dl speltmjöl
.
Smula jästen i en bunke. Häll över det ljumma vattnet och rör om tills jästen smälter. Blanda ner alla ingredienser och arbeta degen väl. Låt jäsa ca. 30min.
Häll upp degen på en smord långpanna, platta ut den och skåra i ca 20-24 delar. Låt jäsa ca.30 min. Grädda i 225 grader ca. 15-20min.
.
Dethär sista borde vi hoppa över, för det är inte alls lika hälsosamt som allt det andra, men jag har ju så mycket äpplen eller vad ska jag skylla på... ;-)
.
Kokosäppelkaka
150g smält smör
3 ägg
2dl socker
2dl kokos
2dl vetemjöl
1,5tsk bakpulver
0,75dl mjölk
2 stora äpplen i klyftor
kanel o socker
.
Vispa ägg o socker pösigt. Tillsätt mjöl, kokos o bakpulver. Till sist smör o mjölk. Bred ut degen i en liten form och rada ut äppelklyftorna. Strö över kanel och socker. Grädda i 200 grader ca. 30min. Vill du baka i långpanna kan du fördubbla receptet.
Ha det gott!


12 kommentarer:

Livet på Vestergård sa...

Du var minsann effektiv i köket! Blev riktigt hungrig när jag läste ditt inlägg :)
Kram Kicki

Nyanser av vitt sa...

Oj vad du hinner med. Kul att du är med i min utlottning
Kram Agneta

Lyckoslanten sa...

Men oj så flitig! Snålvattnet började göra sig påmint när det kom till brödbak och nu tror jag faktiskt att jag behöver stoppa något i munnen! Ska dricka två glas vatten först! ;o)
Ha en skön kväll! ♥

Moster och jag sa...

Två glas vatten.... det skall jag verkligen försöka prova.
Mmmm....vad mycket gott du frestar med i dag. Även jag har varit lat med bakandet hela sommaren. Hoppas jag hittar samma glöd som dig och får fart på bakandet igen!
Ha en trevlig kväll. Kram!!!

alegni sa...

det där med två glas vatten borde man faktiskt införa, det låter grymt hälsosamt. hälsosam var inte frukosten jag åt idag - smördegspiroger och tårta som blev över från kalaset igår kväll ;)
bättre lycka en annan dag...
kram

Snäckskalsdalen. sa...

Vilka superrecept, det verkar gott alltihopa, jag drar ut recepten på en gång, nu blev jag verkligen baksugen och attgörasinegnmüslisugen!
Så flitig du är!
Agneta kram

Skogsdoft & havsbris sa...

Tack för din fina kommentar inne på min sida, den värmde! :)
Nu börjar det allt bli bra ruggigt om kvällarna, så då är det skönt att ta fram filten och kura ihop sig till en sprakande brasa.
Hemlagad müsli borde man verkligen ta och göra! Och hembakat bröd är bland det godaste som finns, om man bara skulle komma sig för... Det där med två glas vatten före maten borde man prova, det har jag hört förr att ska vara bra. Och att bli av med några kilon tackar man ju inte nej till! ;) När man nu varit så hälsosam av sig måste man ju få unna sig en liten bit av den goda äppelkakan, eller hur? :)
Ha det så bra!

Lotta i S-vall sa...

Mmmmmm mums , tack för alla fina recept . Måste provas.
Samma här , försöker alltid börja leva lite sunt när hösten kommer men ........................
Tar nya tag varje höst.

Tack för en härlig härlig Blogg :)

Kram kram

Rose Garden Malevik sa...

Här får man lära sig mkt :)
Håkan

Annelis hantverk sa...

Åh så mycket gott som fanns här, tack för recepten!
Ha det bra!

Käranån sa...

Jag vet en som gått ner 35 kg!! med att dricka vatten före varje måltid och ta en "saftsoppdag" i veckan!
Väldans mycke gott du har bakat!!

Margot sa...

Hej! Hittade hit till din fina blogg via en annan sida! Jag har kikat runt lite och med tårar i ögonen läst om lille Theo! Måste vara det mest fruktansvärda man kan råka ut för som förälder....saknaden som alltid finns kvar. Så fint att fira hans födelsedag varje år på det sättet!
Lägger mig som följare, för jag återkommer gärna till din trevliga blogg!
Ha en trevlig helg!
Kram Margot