söndag 24 januari 2010

En Tilda fylld av minnen

En mer personlig Tilda än denna tror jag aldrig att jag kommer att göra igen. Hade en färdigsydd kropp utan kläder som jag inte visste vad den skulle bli. I mina gömmor hittade jag min mammas sydda monogram som hon haft på ett örngott för länge sen. Då fick jag idén att sy en "till minne av min mamma-Tilda".
Här sitter hon nu färdigsydd och blickar ut över vårt vardagsrum. Min mamma har gått ur tiden för över tio år sen, men hennes minne är mig lika kärt fortfarande. Mamma var en riktig handarbetsmänniska som alltid hade nåt på gång. Det var hon som lärde mig sticka, virka och sy i barndomen - ja till och med väva, för vi hade en vävstol i källaren i mitt barndomshem. Mamma sparade på allt som gick att återanvända i sömnad. Knappar, spetsar, band, tyg, tråd osv. och det är jag glad för idag. Nu kan jag ha användning för såna "godsaker" i mitt skapande.
.
Klänningen är sydd av ett gammalt lakan efter Jane Austen inspirerade mönstret från "Tildas Landsted". Min mamma älskade blått. Därför har hon blåa blommor och de blåa vingarna är av hennes gamla sommarklänning. Brunt hår hade mamma också och gillade pärlor. Därför fick hon ett pärlhalsband.
.
På klänningen finns en massa gamla minnen. En liten påbörjad virkad duk av mammas produktion. Hennes monogram som hon sytt på tiden då hon "brudade sig" som alla unga damer gjorde förr. I står för Inger som min mamma hette. Det blåa sidenbandet är mitt gamla hårband som mamma envisades att klä mig i när jag var ca. 3 år. Volangen är från mammas gamla nattlinne!
.
Nästa projekt skall inte bli lika känsloladdad som denna. Troligen blir det lugnare på pysselfronten igen, min arbetsvecka börjar imorgon igen!
.
Tilda-fantaster, har ni annars kollat in detta? När kommer den nya boken ut?
.
Ha en bra vecka alla läsare!


10 kommentarer:

Anonym sa...

Va fin hon blev !!! I sku vara så stolt över dej , eller jag är säker på att hon är !!! <3

Kram T.

Beas sa...

Det var länge sedan jag läste något i en blogg som fick mig så berörd. Det känns som om det var MIN mamma du skrev om...som om JAG sytt Tildadockan. Jag känner så igen mig i det du skriver...din mamma och min mamma verkar vara så lika. Mörkhåriga, pysseltokiga, engagerade.

Min mamma dog när jag var 11 år, men jag har just sådana minnen av henne som du beskriver att du har av din mamma. Det var mer än 23 år sedan min mamma dog (svindlande antal år sedan), men dina ord och dina tankar får mig att gråta här framför datorn på samma sätt som tiden precis efter hennes bortgång.

Så otroligt fint gjort av dig. Vilket otroligt hedrande minne.

Tack för att du delade med dig av henne och dig.

Kram Bea

Louise sa...

Det var en vacker Tilda - både till utseende och till "tanke"! ha en bra arbetsvecka!

Birgitta sa...

Vilken söt Tilda du sytt och fylld av minnen efter din mamma. Vad vackert.
Ser att du har så goda recept här under. Måste nog testa din laxtårta. Den ser så god ut.
Godnattkramen
Birgitta

Stina sa...

Du är verkligen duktig på att sy.:-) Kram

A home far away sa...

Vilken härlig påminnelse av din mamma, så fint.

Ha en fin dag
Kram Gunilla i Singapore

StrandviksVillan sa...

Men du... Jag blir alldeles rörd och får en tår i ögonvrån...
Vilken fantastisk docka, den kan aldrig jämföras med någon annan!
Det måste varit speciellt för dig att göra den och du har gjort ett väldigt fint jobb!
Tänk att du hade så många detaljer du kunde använda dig av :)

Tack för hälsningen hos mig!
Den där Daimkakan du visade brukar jag också göra ibland och den är alltid en stor hit!

Ha det riktigt bra!
Ann-Christine

Käranån sa...

Jag blir alldeles tårögd över dina ord!! Ängeln är den vackraste ängeln jag sett!! Vilka minnen som du har sytt in i den. Väldigt vacker!!

Lotta i S-vall sa...

Vilken vacker ängel.
Underbar idé åxå.
Instämmer i allt vad Käranån skriver ovan.

Ha de bäst

Lillsnörpa sa...

snacka om att du är SKICKLIG! /Lillsnörpa